نشست بررسی چالشهای طرح جدید ساماندهی مالی صنعت برق با حضور مدیران ارشد شرکت توانیر، شرکت مدیریت شبکه برق ایران و مدیران نیروگاههای خصوصی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل، در این نشست دغدغه های مدیران نیروگاههای خصوصی مطرح شد و ابوالفضل اسدی "معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی شرکت توانیر"، حمیدرضا باقری "معاون بازار برق شرکت مدیریت شبکه برق ایران" و جمعی دیگر از مدیران به این دغدغه ها و مشکلات پاسخ و راهکار مناسبی را ارائه کردند.
در ابتدا اولین دغدغه مطرح "تضمین واریز کامل و مستمر پول به حساب شرکتهای توزیع در زمان مقرر به صورت هفتگی و تعیین سقف قیمت بازار عمده فروشی بود. از دیگر دغدغه ها می توان به فروش برق تولیدی نیروگاهها در آینده اشاره کرد که این دغدغه نگرانی هایی را از جهت قیمت اعلامی از سوی وزارت نیرو در برخواهد داشت، به گونه ای که شاید قیمت اعلام شده از سوی وزارت نیرو تفاوت فاحشی با قیمت معاملات در بورس را به همراه داشته باشد و نیروگاهها متضرر شوند. از دیگر مشکلات مطرح شده، امکان تبانی شرکتهای توزیع می باشد که منجر به کاهش قیمتها خواهد شد و آیا اینکه اهرمهایی وجود دارد که با تبانی هایی از این دست مقابله شود؟
گفتنی است؛ دغدغه مطرح دیگر این است که اگر پول در حسابهای شرکتهای توزیع بماند و خریدی از طرف شرکتهای توزیع به دلیل پایین بودن قیمت انجام نشود، تکلیف این پول مانده در حسابهای این شرکت ها چه خواهد شد؟ مشکل دیگر اینکه اگر شرکتهای توزیع تنها خریدار در بورس باشند ممکن است که حالت انحصاری در بورس ایجاد شود و لازم است خریداران دیگری هم وارد این عرصه شوند.
از دیگر دغدغه های مطرح، محدود کردن مصرف کنندگان و اعمال مدیریت مصرف بود که اگر مصرف کنندگان در بورس خرید کنند و مبالغ آن را نیز پرداخت کنند و بعد تحت مدیریت مصرف قرار گیرند تکلیف برق خرید شده و مصرف نشده چه می شود؟ مساله دیگر اینکه اگر نقدینگی صرفا از سمت بورس تامین شود ، ممکن است نیروگاهها در پرداخت هزینه های جاری شان دچار مشکل شوند؟
در این نشست، از دیگر نگرانی های مطرح در نیروگاهها این بود که طبق مصوبات اگر نیروگاهها برق خود را در بورس عرضه نکنند، ناچار باید در بازار برق بفروشند و در آنجا هزینه آمادگی به آنها پرداخت نمی شود، حال آنکه اگر شرکتهای توزیع هم در بورس خرید نکنند تنبیهی برای آنها منظور نشده و هزینه های جاری آنها بدون مشکل پرداخت خواهد شد.
لازم به توضیح است؛ بعضی از نیروگاهها دارای سهامدارانی هستند که برای آنها سود و زیان شرکت مهم است و نقدینگی برایشان چندن اهمیتی ندارد. حال اگر نیروگاهها با قیمت هایی به مراتب پایین تر از بازار برق در بورس فعالیت کنند، ممکن است مورد اعتراض سهامداران شان قرار بگیرند و این امر موجب کاهش سود شرکت و بالطبع کاهش سود سهامداران خواهد شد.
در ادامه این نشست و پس از طرح این دغدغه و مشکلات ، حمیدرضا باقری "معاون بازار برق شرکت مدیریت شبکه برق ایران" موارد مطرح شده را پاسخ گفت و در خصوص این که چه تضمینی در واریز مبلغ به حساب شرکتهای توزیع وجود دارد، اظهار داشت: شرکت توانیر خود را متعهد کرده که حداقل هفته ای ٥٠٠ میلیارد تومان به این حسابها واریز کند تا نیروگاهها بتوانند معاملات شان را در آنجا انجام دهند و شرکتهای توزیع با تزریق این پول به حسابهای شان برق مورد نیاز خود را بخرند و این مهم توسط شرکت توانیر تضمین شده است.
در ادامه این بحث، نمایندگان نیروگاهی پیشنهاد کردند که اگر یک شرکت تأمین سرمایه ای ضمانت کرده و این پول را به طور مرتب و در زمان مقرر واریز کند و بعدا از شرکت توانیر دریافت نماید و اگر احیاناً شرکت توانیر در پرداخت و تامین نقدینگی این حسابها دچار مشکل شد، روند استمرار تزریق به این حساب ها دچار مشکل نشود.
حمیدرضا باقری در خصوص پرداخت و تامین نقدینگی به این حسابها گفت: این پیشنهاد مورد بررسی قرار خواهد گرفت و اگر مشکل قانونی وجود نداشته باشد، قابل انجام خواهد بود، اما آنچه که توانیر بر آن تأکید دارد آن است که به طور مستمر این حسابها را شارژ کند.
معاون بازار برق ایران در خصوص این که چرا سقف قیمت اعلام نمی شود؟ افزود: امیدواریم به زودی این موضوع از سوی وزارت نیرو ابلاغ شود و این مشکل برطرف شود.
وی در ادامه به جلوگیری از تبانی شرکتهای توزیع اشاره کرد وگفت: بورس ناظران عالی دارد که تمام تبانی ها را رصد و شناسایی می کنند و قوانین و مجازاتی را هم برای تبانی کنندگان در نظر دارد. ضمن آنکه چنین احتمالی هم می تواند از سوی شرکتهای توزیع در خصوص شرکتهای تولید مطرح شود، در هر حال ناظران بورس بر رفتار هر دو طرف نظارت کامل دارند تا مشکلاتی از این دست پیش نیاید.
معاون بازار برق ایران در ادامه در خصوص این که خریداران بورس فقط شرکتهای توزیع هستند، توضیح داد: که به جز شرکتهای توزیع، تمامی صنایع بالای ٥ مگاوات و بالای یک مگاوات از سال گذشته مکلف شده اند تا برق مورد نیازشان را از بورس خریداری کنند که تا این لحظه ٥٦ درصد از این مشترکان (که بیش از ٧ هزار مشترک را شامل می شود) نسبت به این کار اقدام کرده اند و سایر صنایع هم به زودی به این عرصه وارد خواهند شد. از سوی دیگر خرده فروشان هم در بورس اقدام به خرید یا فروش برق می کنند و در آینده نزدیک شرکت های خرده فروش می توانند بخشی از برق مورد نیاز مشترکین زیر یک مگاوات را از طریق بورس خریداری کرده و هزینه های خدمات توزیع را به شرکت های توزیع واریز کنند.
حمیدرضا باقری به دغدغه محدود کردن صنایع و مدیریت مصرف آنها اشاره کرد و اظهار داشت: مدیریت مصرف ناشی از ناترازی در تأمین برق مشترکین در فصول گرم سال است که چاره ای جز اعمال آن نیست که به این وسیله بتوانیم برق مستمر را برای همه مشترکین تأمین کنیم و اگر مشترکی مدیریت شود سقف خرید آن کاملاٌ معلوم است و می تواند در سقف مربوط به خویش برق خود را از بورس خرید کند و آن هم در اولویت تامین برنامه های وزارت نیرو است و اگر در سقف تعیین شده خرید کند نسبت به خریدی که انجام می دهد، مورد حمایت قرار می گیرد.
معاون بازار برق ایران در خصوص این که اگر نیروگاه ها برق عرضه نکنند، بورس آمادگی به آنها پرداخت نمی کند، گفت: براساس مصوبه ٣٤٨ هیأت تنظیم بازار برق چنانچه شرکتهای توزیع نسبت به خرید برق در بورس بنابر سهمیه تعیین شده اقدام نکنند صورت حساب ماهیانه آنها به میزانی که خرید نکردند براساس حداکثر بازار تعیین خواهد شد.
حمیدرضا باقری در خصوص این سوال که چرا نقدینگی به سمت بورس فقط واریز می شود نیز توضیح داد: اینکه نقدینگی در حد خرید و سهمیه شرکتهای توزیع در بورس واریز می شود و شرکت های تولید می توانند به راحتی و با خیال راحت نسبت به جذب هزینه های خود از طریق بورس اقدام کنند که این فرآیند موجب می شود دغدغه نیروگاههای خصوصی که همواره در برابر نیروگاههای دولتی مدعی بودند مورد تبعیض قرار گرفته اند از بین رفته و شرکتهای خصوصی در کنار نیروگاههای دولتی بتوانند در یک شرایط کاملاٌ یکسان نسبت به فروش برق اقدام کرده و نقدینگی مورد نیازشان را از طریق بورس تأمین کنند.
وی در ادامه در خصوص مشکل اعلام شده از سوی نیروگاههایی که به صورت سهامی اداره می شوند، توضیح داد: اگرچه ممکن است قیمت بورس به خاطر سلف بودن معاملات از قیمت بازار برق براساس نسیه کمتر باشد، اما با جذب نقدینگی در بورس و سرمایه گذاری مناسب می توان تفاوت قیمت را به راحتی جبران کرده و رضایت سهامداران را کسب کرد.